Radiofestivaali jälleen Tampereella!

Radiofestivaali 2010 järjestetään Tampereella 15.-17.4.2010. Yhdennentoista kerran järjestettävä tapahtuma kerää yhteen alan arvostetuimmat oppilaitokset, nykyiset ja tulevat radiotähdet sekä Yleisradion ja kaupallisten kanavien ammattilaiset.

15.4.2010

Sävelradiosta soittolistoihin

Radiofestivaalin toisen yleisötapahtuman aiheena oli radiomusiikki ja sen muutokset.

Keskustelutilaisuuden avasi professori Vesa Kurkela (kuvassa vas.), joka kertoi taustatietoja Suomen Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta ”Musiikkikulttuurit ja yrityskulttuurit. Radiomusiikin muutokset Suomessa 1963–2005”. Radiota on tutkittu joukkoviestimenä varsin paljon, mutta radioiden esittämää musiikkia ei niinkään. Kurkelan lisäksi puhujina olivat tutkija Pentti Kemppainen (kuvassa oik.) sekä akustisen kommunikaation dosentti Heikki Uimonen (kuvassa kesk.).

Radiokanavien määrä on moninkertaistunut, mutta ainakaan yksittäisten radioiden toistama musiikki ei ole monipuolistunut. Radiomusiikin muutoksen kolme suurta murrosta ovat olleet Sävelradion aloitus vuonna 1963, kaupallisten radioiden perustaminen 1980-luvulla ja 1990-luvulla Suomessa aloittaneet amerikkalaistyyliset formaattiradiot.

Sävelradion lähetykset moninkertaistivat musiikin määrän radiossa. Kaupalliset radioiden myötä musiikin määrä nousi toiseen potenssiin ja myös YLEn monopoli murtui. Formaattiradiot taas toivat mukanaan mm. soittolistat. Soittolista-ajattelun mukana myös musiikkitarjonta alkoi kaventua.

– Soittolistoja on kuunneltu nyt viisitoista vuotta. Minä olen niihin ainakin kyllästynyt, ja en usko olevani yksin, Kemppainen toteaa.

Yhtenä mahdollisena kehityssuuntana musiikkitarjonnan monipuolistamiseksi Kemppainen näkee lähiradiot, jotka ovat esimerkiksi Isossa-Britanniassa lähteneet uuteen nousuun. Suomessa lähiradioita on viisi, mukaan lukien Radio Moreeni.

Kuva: Klaus Elfving

2 kommenttia:

  1. Kuvan henkilö on kyllä kovasti Pentti Kemppaisen näköinen mies.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tiedosta! Kiireessä sattuu kaikenlaista. Nyt saimme paremman kuvan, jossa kaikki herrat ovat mukana ja viittauksetkin ovat oikein.

    VastaaPoista