Radiofestivaali jälleen Tampereella!

Radiofestivaali 2010 järjestetään Tampereella 15.-17.4.2010. Yhdennentoista kerran järjestettävä tapahtuma kerää yhteen alan arvostetuimmat oppilaitokset, nykyiset ja tulevat radiotähdet sekä Yleisradion ja kaupallisten kanavien ammattilaiset.

15.4.2010

RTVA tallentaa ja pelastaa

Päivän neljännen luennon aiheena oli radio- ja tv-arkisto RTVA. Arkiston toiminnasta oli kertomassa erikoissuunnittelija Juha Piukkula (kuvassa oik.).

RTVA on tallentanut radio- ja tv-ohjelmia vuoden 2009 alusta. Viime vuonna materiaalia tallennettiin noin 200 000 tuntia, josta noin puolet on tv- ja puolet radio-ohjelmaa. Arkisto tallentaa koko ajan viittä radiokanavaa ja yhtätoista tv-kanavaa. Lisäksi kymmentä radiokanavaa tallennetaan viisikymmentäprosenttisesti.

Tallentamisen lisäksi RTVA saa materiaalia vapaaehtoisilta tallentajilta. Arkiston varastoissa on mm. yli 10 000 filmirullaa MTV3:n ohjelmia 1960-luvulta lähtien. Myös MoonTV:n ja Radio Helsingin ohjelmistoa on varastoissa kymmeniä hyllymetrejä.

Radio-ja tv-arkisto on osa kansallista audiovisuaalista arkistoa KAVAa. RTVAn tarkoituksena on pelastaa ja säilyttää audiovisuaalista perintöä. Se myös konservoi vanhoja nauhoja ja siirtää niitä digitaaliseen muotoon. RTVAn toiminta aloitti toimintansa 1.1.2008, jolloin Laki kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä astui voimaan.

Huomioitavaa on myös se, että laki suojaa vanhoja radio- ja tv-aineistoa. Vanhoja tallenteita ei siis saa hävittää, vaan niitä on tarjottava ensin KAVAlle. Hävittäminen onnistuu vasta jos arkisto kieltäytyy ottamasta materiaalia vastaan.

Kuva: Klaus Elfving

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti