Radiofestivaali jälleen Tampereella!

Radiofestivaali 2010 järjestetään Tampereella 15.-17.4.2010. Yhdennentoista kerran järjestettävä tapahtuma kerää yhteen alan arvostetuimmat oppilaitokset, nykyiset ja tulevat radiotähdet sekä Yleisradion ja kaupallisten kanavien ammattilaiset.

15.4.2010

Hyvä radiojuontaminen syntyy arjen tarinoista

Hyvät tarinat ja arkipäivän absurdit sattumukset ovat radiojuontamisen parasta antia Mikko ”Peltsi” Peltolan (kuvassa vas.) mielestä. Hänellä on tarjota lukuisia esimerkkejä:

– Kerran tuottajamme oli tulossa töihin, kun hänen yläpuolellaan törmäsi kaksi lokkia. Molemmat kuolivat. Tästä riitti juttua moneksi kertaa.

Harjoitus tekee myös radiojuontajasta mestarin. Kuuluisuuteen Peltsi ponnahti Radiomafian aamuohjelmasta. Hän on piipahtanut juontajana myös esimerkiksi Kiss FM:llä, legendaarisessa tv-ohjelma Jyrkissä sekä juontanut erikokoisia tapahtumia ja paljon muuta.

Peltsi antaa kunniaa toimivalle työtiimille. Juontajaparin puoliskojen on syytä olla erilaisia, mutta tulla hyvin juttuun. Hyvä tuottaja pitää puolestaan paketin kasassa.

Myös innostuminen hulluista ideoista on radiojuontajalle plussaa.

– Juontajaparini Marja Hintikka mietti, ostaisiko moottorikelkan Helsingin keskustaan. Olisin voinut sanoa hänelle, että eihän siellä ole edes lunta. Sen sijaan aloimme kehittää ideaa eteenpäin. Siitä syntyi koko kevään kestänyt vuoropuhelu yleisön kanssa. Lapin miehetkin innostuivat ohjelmasta.

Nykyisessä radiojuontamisessa on Peltsin mielestä joitain puutteita. Hän perää ymmärrettävää ja kuulijalle kohdistettua kieltä. Myös juttujen aihepiirit ovat kaventumassa.

– Ennen radiossa puhuttiin omia juttuja, nykyään puhutaan toisten juttuja. Tarvitseeko juontajan kehittää taitojaan enää, kun voidaan lukea vaikkapa palautteita suoraan netistä?

Hyvä juontaja ei pelkää laittaa itseään likoon, välillä nolouteen asti. Peltsi on nolannut myös sukulaisiaan:

– Kerroin usein radiossa juttua, kuinka isäni sai joululahjaksi kalsarit, joissa luki ”EU-kelpoinen”. Hän luuli niitä shortseiksi ja puki ne ylleen töihin.

Kuva: Klaus Elfving

Audio: Marika Pietilä haastatteli Mikko ”Peltsi” Peltolaa radiotoimittajan työstä.

2 kommenttia:

  1. hauska kuvakulma :) muutenkin kivoja kuvia festareilta

    VastaaPoista